Vingerwieders zijn een vaak nog onderschatte toevoeging aan uw schoffelmachine. Met vingerwieders is het mogelijk klein kiemend onkruid uit de gewasrij te wrijven. Zij zijn gemakkelijk in te stellen en in vele gewassen inzetbaar. HAK levert diverse typen om de meest ideale wieder te kunnen samenstellen voor uw omstandigheden. De vingers zijn er in verschillende hardheden en er zijn een aantal diameters. Zachte vingers voor het gebruik van kwetsbare gewassen en lichte grondsoorten, tot de hardste vinger die geschikt is voor zwaardere grondsoorten en steviger gewas.  Met de veerbellaste arm monteert u de vingerwieder aan iedere schoffelbalk. Hiermee kunt u veerdruk geven op de vingerwieder en (alleen bij HAK) kunt u de vingers ontlasten wanneer de grond erg los is.

Gemakkelijk instellen
De nieuwe HAK vingerwieder bestaat uit 1 HAK veerbelaste montage arm die 1,2mtr effectief te gebruiken, 1 T-koppelstuk, 2 verlengstukken en 1 of 2 vingerwieders aan een steel. Deze is eenvoudig aan iedere schoffelmachine te monteren en eenvoudig in te stellen. De vingerwieder kan door middel van 1 bout in hoogte worden gesteld, met 1 bout kan de breedte van 2 wieders voor de gewasrij ingesteld worden en met 1 moer is de veerdruk in te stellen. Door het toepassen van HAK snelklemmen is de vingerwieder snel te verstellen. Door het verdraaien van 1 moer is de veerdruk te stellen. De bevestiging is in zijn geheel te verwijderen van de hoofdbalk door het losdraaien van 2 moeren. Wanneer het gewas nog klein is, kunnen de vingers wat verder uit elkaar gezet worden. Hierdoor zal de grond in de rij opgebroken worden waardoor klein onkruid betreden wordt. Wanneer het gewas groter en sterker is kunnen de vingers verder naar elkaar gezet worden. Door de rijsnelheid en zal het ontwortelde onkruid uit de gewasrij geworpen worden.

Vingerwiegers-M

Kantelverstelling
Voor nog meer stelmogelijkheden heeft HAK de kantelverstelling ontworpen. Hiermee kunt u de vingerwieder stekend of slepend zetten waardoor u aanaardend of afaardend kunt wieden. De verstelling is eenvoudig en zonder gebruik van gereedschap te maken, waardoor u de vingerwieders snel in de juiste stand heeft.

Licht gewicht
Met de HAK vingerwieder is het tevens mogelijk het gewicht van de vingerwieder (de bodemdruk) met 50% terug te brengen. Door een verstelbaar veermechanisme is een minimum druk van 5kg mogelijk en maximaal 15 kg. Zo kunt u met de vingerwieders van HAK iedere bodemgesteldheid de baas.

Onkruidreductie
Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een onkruid reductie van 60% haalbaar is, enkel met vingerwieders. Wordt de vingerwieder gecombineerd met torsiewieders kan dit percentage verder stijgen naar een reductie van 90 %.

Onderdelen
U kunt de vingerwieder compleet kopen, alleen de wieders, of de losse schijven. HAK levert ook de schijven in diverse hardheden.

Sterke punten van de HAK vingerwieder:
· Goede ontworteling van onkruid. · 40-60% onkruidreductie · Eenvoudig te verstellen. · Grote flexibiliteit in opbouw en verstelmogelijkheden · Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Wanneer er ook HAK torsiewieders gemonteerd zijn is het van belang dat deze voor de vingerwieder geplaatst zijn. De torsiewieder werkt aanaardend en de vingerwieder afaardend. In het bijzonder wordt bij gebruik van een vingerwieder en torsiewieder in 1 werkgang het meest optimale resultaat behaalt. Tot wel 90% onkruidreductie mogelijk.