HAK XH-serie

HAK XH-serie schoffelmachine
De HAK XH-serie schoffelmachine is leverbaar in de standaardbreedtes 1,75 – 3 – 4,5 – 6 en 9 meter breed, maar is op wens ook op andere werktbreedtes leverbaar. Het frame bestaat uit kokerbalken van 100 x 100 mm met een forse wanddikte en van hoogwaardig staal. De bodemvrijheid onder de balk is maximaal 70 cm., zodat ook in een vergevorderd groeistadium van het gewas met de machine zonder gewasbeschadiging gewerkt kan worden. De HAK XH-serie werktuigbalk is bijzonder geschikt voor voor maïs, kool, prei, bloemkool etc. op rijenbreedtes vanaf 45 cm, zwaardere grondsoorten en de hogere werksnelheden. Er zijn allerlei combinaties van werktuigen mogelijk:

  • schoffel, aanaardhulpstuk en rijencultivator (maïs, kool, etc.);
  • schoffels aanaardhulpstukken en triltanden (maïs, kool, etc.);
  • (Tril)schoffelstel en aanaarder (prei, rozen, etc.);
  • rijencultivatoren en aanaarders (prei).

Bovenstaand kan gecompleteerd worden met torsiewieders, vingerwieders, rijeneggen en bladbeschermers. HAK levert diverse soorten stuursystemen, alsmede stuurschijven voor GPS en GPS voorbereiding af fabriek.

HAK XH-serie parallelschoffelhouders
De door HAK ontwikkelde XH-serie parallel is slank van model, waardoor deze zich gemakkelijk door de gewassen laat manoeuvreren. Gewasschade is hierdoor uitgesloten. Door het brede farmflex wiel met een afmeting van ø300 x 100 mm wordt de druk van de schoffelelementen goed verdeeld over het land en blijven de banden schoon. Het wiel is zonder gereedschap in hoogte verstelbaar en spelingsvrij, zoals alleen HAK dat levert. Door gebruik te maken van lagers in de scharnierpunten kunt u gedurende velen jaren zeer nauwkeurig werken. Het gebruik van lagers met keerringen maakt de machine tevens onderhoudsarm. Het compacte element is op diverse rijafstand eenvoudig aan het frame te monteren. De snelklem zorgt ervoor dat u het gehele XH parellelogram door het aandraaien van 1 bout exact haaks aan de balk monteert. Nastellen is hierbij niet nodig. Het element zit altijd recht gemonteerd.

Ook de veerdruk is met de hand instelbaar. Het element is eenvoudig uit het werk te nemen door de blokkeerschakelaar te bedienen en het element op te tillen. Afhankelijk van de gewenste uitvoering kan het geheel worden aangevuld met aanaardhulpstukken, loofbeschermschilden, rijeneggen, cultivatoren, vingerwieders en torsiewieders. Alle werktuigen zijn onafhankelijk van elkaar te verstellen of centraal door het verstellen van het wiel. In twee van de drie werktuigstroppen is plaats voor een steel van 50 x 25. In de derde strop is plaats voor een dwarsbalk van 30 x 30 mm voor het plaatsen van bijvoorbeeld beitels, schijven of andere werktuigen.

Toepassing: vlakveldteelt, zware tot zeer zware grondsoorten, grote oppervlakten.
Gebruikers: telers die 50-1000 ha bewerken. zeer geschikt voor aanaardwerkzaamheden (o.a. kool) en hoge snelheden.
Rijafstanden: 45-75 cm.
Gewassen: mais, kool, prei.
Gebruikssnelheid: 5-12 km/uur*

* Gebruikssnelheid afhankelijk van gewas, omstandigheden op het veld en gebruikerservaring. Maximum snelheid van de machines ligt ca. 50% hoger