HAK XHR-serie

De HAK XHR-serie rugschoffel-/aanaardmachine is een veelzijdige machine voor mechanische onkruidbestrijding en aanaarden van op ruggen geplaatste teelten. De HAK XHR-serie werktuigbalk zijn leverbaar in de breedtes van 1,75 – 3 – 4,5 en 6 meter breed. Het frame bestaat uit kokerbalken van 100 x 100 mm van een hoogwaardig staal. Deze zijn met elkaar verbonden met tussenkokers, die op iedere afstand op de balken te plaatsen zijn. De scharnieren zijn nastelbaar om de machine vlak te stellen. Om de machine te completeren kunt u een keuze maken uit een ruim assortiment schoffel- en aanaardwerktuigen. De vrije hoogte onder de balk is maximaal 70 cm. zodat ook in een vergevorderd groeistadium van het gewas met de machine zonder gewasbeschadiging gewerkt kan worden. De HAK werktuigbalk wordt geleverd met top- en hefarmen, die met en stropverbinding aan de balk gemonteerd worden. Hierdoor is het mogelijk de werktuigbalk voor iedere rijafstand te gebruiken.

Liftonomic 300
De Liftonomic 300 kenmerkt zich door het ingenieuze opklapmechaniek. Dit zorgt ervoor dat het opklappen van de buitenste elementen slechts een minimale krachtinspanning vraagt. De balk is geschikt voor schoffel- en aanaardsystemen op een rijafstand van 50 en 75 cm.

Foldanomic 450 en 600
De doordachte hydraulische opklapconstructie zorgt voor transportbreedte van slechts 2,8 mtr. De scharnierpunten zijn voorzien van lagerbussen en smeernippels. De balk is geschikt voor schoffel- en aanaardsystemen op een rijafstand van 50 en 75 cm.

HAK XH-serie parallelschoffelhouders
De door HAK ontwikkelde XH-serie parallel is slank van model, waardoor deze zich gemakkelijk door de gewassen laat manoeuvreren. Gewasschade is hierdoor uitgesloten. Door het brede farmflex wiel met een afmeting van ø300 x 100 mm wordt de druk van de schoffelelementen goed verdeeld over het land en blijven de banden schoon. Het wiel is zonder gereedschap in hoogte verstelbaar en spelingsvrij zoals alleen HAK dat levert. Door gebruik te maken van lagers in de scharnierpunten kunt u gedurende velen jaren zeer nauwkeurig werken. Het gebruik van lagers met keerringen maakt de machine tevens onderhoudsarm. Het compacte element is op diverse rijafstand eenvoudig aan het frame te monteren. De snelklem zorgt ervoor dat u het gehele XH-parallellogram door het aandraaien van 1 bout exact haaks aan de balk monteert. Nastellen is hierbij niet nodig. Het element zit altijd recht gemonteerd. Ook de veerdruk is met de hand instelbaar.

Het element is eenvoudig uit het werk te nemen door de blokkeerschakelaar te bedienen en het element op te tillen. Weer in het werk nemen is net zo gemakkelijk. Afhankelijk van de gewenste uitvoering kan het geheel worden aangevuld met voorschoffels, cultivatoren, loofbeschermschilden ruggeteelt etc.. Alle werktuigen zijn onafhankelijk van elkaar te verstellen of centraal door het verstellen van het wiel. In twee van de drie werktuigstroppen is plaats voor een steel van 50 x 25. In de derde strop is plaats voor een dwarsbalk van 30 x 30 mm voor het plaatsen van bijvoorbeeld beitels, schijven of andere werktuigen.

Toepassing: ruggenteelt. Uitermate schikt voor rugschoffelwerkzaamheden van lichte tot zeer zware grondsoorten en/of grote percelen.
Gebruikers: telen 20-1000 ha. Rijafstanden: 45, 50, 60, 70, 75 cm
Gewassen: witlof, aardappelen, pastinaak, schorseneren, wortelen Gebruikssnelheid 7-15 km.uur*

* Gebruikssnelheid afhankelijk van gewas, omstandigheden op het veld en gebruikerservaring. Maximum snelheid van de machines ligt ca. 50% hoger