HAK EX-serie

De HAK EX-serie rugschoffelmachine is een veelzijdige machine voor de mechanische onkruidbestrijding voor alle op ruggen geteelde gewassen. De machine is licht in gewicht en degelijk van constructie. Daardoor is dit dé machine voor uw mechanische onkruidbestrijding. De machine kan eenvoudig achter een trekker gemonteerd worden. Door de open constructie heeft u meer zicht op het werk en is er ruimte om de machine in te stellen. Een HAK EX-rugschoffelmachine wordt gebruikt voor alle gewassen in de ruggenteelt. Hiermee worden onder andere gewassen bedoeld als aardappelen, witlof, winterpeen, wortelen, pastinaak en schorseneren. Een HAK EX-rugschoffelmachine maakt het mogelijk om binnen relatief korte tijd efficiënt een groot stuk land te bewerken. De HAK EX-rugschoffelmachine is leverbaar in verschillende breedtes. Het frame bestaat uit kokerbalken van 80 x 80 mm van hoogwaardig staal. Deze zijn met elkaar verbonden met montagebalken voor werktuigen, die op iedere afstand op de balken te plaatsen zijn. De scharnieren zijn nastelbaar4) om de machine vlak te stellen. Door het toevoegen van steunwielen ontstaat een uiterst stabiele schoffelmachine. De hoogte van de complete machine is eenvoudig te verstellen met spindels.

De EX-rugschoffelmachine is leverbaar in verschillende uitvoeringen, van basis machine tot het full options model naargelang de eisen die u aan de machine stelt. Werktuigen zoals cultivatoren, aanaardkappen en aanaardschijven zijn eenvoudig middels spindels op diepte in te stellen, waardoor de insteltijd tot een minimum wordt beperkt. Ook het afstellen van de machine naar de omstandigheden van de dag is daardoor snel uit te voeren.

De door HAK ontwikkelde machines zijn slank van model, waardoor deze zich gemakkelijk door de gewassen laat manoeuvreren en er geen gewasschade ontstaat. Door het ontbreken van parallellen is de machine onderhoudsarm.

Witlof, wortelen, aardappelen etc.
De HAK rugschoffelmachine is geschikt voor rijafstand van 75cm. De machine wordt succesvol toegepast in de teelten zoals aardappel- witlof-, winterpeen- pastinaak en schorsenerenteelt. De machine wordt standaard voorzien van voorschoffels, rijenculivatoren en rugvormer en kan uitgebreid worden met afploegschijven, aanaardschijven, loofbeschermschilden en een tweede set afploegschijven. De mogelijkheden van deze machine zijn eindeloos; Schoffelen (ook voor het zaaien), aanaarden, ruggen opbouwen (na frezen), grond toevoegen op de rug of juist er van afstrijken.

Schoffelen, aanaarden, opbouwen, onderhouden en herstellen van uw ruggen.
De voorschoffel snijdt het onkruid in de geul en onderzijde van de rug, de afploegschijf schoffelt het bovenste stukje van de rug. U kunt met deze machine dus zeer weinig of zeer veel grond wegsnijden. De cultivator trekt de grond los, ontworteld en werkt het onkruid onder, waarna de aanaardschijf de grond weer nauwkeurig op de rug draait en de rugvormer/aanaardkap de rug aandrukt. Aanaardkrabbers trekken na de aanaardschijven de grond wat los, dit voorkomt uitdrogen van de geul, en ontziet de aanaardkap, waardoor onderhoudskosten minimaal zijn. De aanaardschijf is voorzien van schrapperbladen, waardoor de schijf schoon blijft en de afwerphoogte in te stellen is. Komen uw wortels boven de rug uit? Dan stelt u de loofbescherm schilden 1-2 cm boven de rug. De schrappers van de aanaardschijven iets omhoog. De cultivatoren met de spindelverstelling iets dieper. Snel ingesteld en zo kunt u de wortels toedekken met precies de juiste hoeveelheid grond. Ook klein onkruid wordt bedekt en op die manier bestreden. De schilden zijn ook geschikt om de bovenkant van de rug schoon te schrapen. Zet de schilden een paar millimeter in de rug om de bovenkant van de rug te schonen. Wanneer voor opkomst geschoffeld wordt is het mogelijk om de aanaardkap/rugvormer te voorzien van middensegmenten). Wanneer het gewas groeit kunt u gewoon blijven werken. De op de voorschoffels gemonteerde gewasgeleiders tillen het gewas van onder uit de rug en geleiden het gewas gedurende de passage van de machine. Het resultaat is een minimum aan gewasschade, ook in een ver gevorderd groeistadium.

Gemakkelijk instellen
Door het toepassen van slimme klemsystemen, spindelverstelling en maatverdelingen op de werktuigen wordt de insteltijd tot een minimum gereduceerd. De meeste werktuigen kunnen zonder gereedschap versteld worden. De schoffeldiepte is middels 1 bout te verstellen. Ook de overige elementen zijn gebruiksvriendelijk geconstrueerd met behoud van flexibiliteit.

Licht gewicht
HAK houdt haar machines zo licht mogelijk, zonder op sterkte en stijfheid in te leveren. Een lichtere machine helpt mee aan het minimaliseren van bodemverdichting en laat zich gemakkelijk corrigeren. Stabiliteit wordt overigens gewaarborgd door de spelingsvrije spindels zoals alleen HAK die levert. Bij ons bent u aan het juiste adres voor een rugschoffelmachine. Deze maakt het mogelijk op de ruggen op een efficiënte manier onkruidvrij te maken en te houden. Daarnaast kunt u bij HAK ook terecht voor transportwerktuigen, aardappelkeerwanden, aanaardmachines, schoffelmachines, schoffelmessen en nog vele andere producten. Alle producten gegarandeerd van een uitstekende kwaliteit gecombineerd met een uitgebreide service achteraf.

Bladlichters
Bladlichters op de voorschoffels halen het blad van de aardappelplant van onderuit de rug waardoor u langer kunt doorschoffelen.

Ook op de loofbeschermschilden zijn bladlichters gemonteerd. Deze zijn demontabel,  dus u kunt de schilden ook voor de eerder genoemde toepassingen blijven gebruiken.

Op verzoek ook leverbaar voor RA60, RA50 etc. De EX rugschoffelmachine is ook leverbaar in andere maatvoeringen, andere breedtes etc. Zie tabel voor uitvoeringen met bijbehorende werktuigen en opties.

Toepassing: ruggenteelt. Exclusieve machine voor de intensieve bewerking in met name de wortelteelt. Uitermate schikt voor rugschoffelwerkzaamheden van lichte tot zeer zware grondsoorten en/of grote percelen.
Gebruikers: telen 20-250 ha.
Rijafstand: 75 cm
Gewassen: witlof, aardappelen, pastinaak, schorseneren, wortelen, peen
Gebruikssnelheid 5-10 km/uur *
(* Gebruikssnelheid afhankelijk van gewas, omstandigheden op het veld en gebruikerservaring. Maximum snelheid van de machines ligt ca. 50% hoger.)

Al deze werktuigen en hulpstukken bestelt u snel en makkelijk via onze
WEBSHOP