Uitbreidingen

Stuursystemen op GPS
HAK levert af-fabriek de GPS stuurschijven op uw nieuwe schoffelmachine. Uw GPS leverancier zorgt dan voor de aansluiting op het GPS systeem. Indien u over stuurschijven beschikt, behoort een aanbouwframe ook tot de mogelijkheden.

Mechanische werktuigbesturing
Met de mechanische sturing van HAK kunt u een tweede man stuurcorrecties laten maken voor nog  nauwkeuriger schoffelwerk. Door de zijdelingse verplaatsing van het frame, veroorzaakt het stuursysteem geen weerstand tijdens het schoffelen. Dit in tegenstelling tot een parallelconstructie, waarbij de weerstand toeneemt naarmate de stuurcorrectie groter wordt. Met het frame van HAK is het dus gemakkelijk en licht sturen.

Hydraulische werktuigbesturing
HAK levert een hydraulische side-shift die bedient kan worden door een 2e man. Met name bij de grotere werkbreedtes werkt deze machine gemakkelijk. Het frame is geheel voorzien van gelagerde rollen, waardoor de nauwkeurigheid van het schoffelen gewaarborgd is.

Zichtgaffel
De zichtgaffel wordt middels de bijgeleverde strop aan de balk bevestigd en is de meest eenvoudige stuurhulp. De gaffel is in hoogte verstelbaar en is beveiligd door middel van een veerbelaste scharnier. Wanneer de gaffel de grond raakt, scharniert deze naar achteren. De aanwijsstok is 2-zijdig. de ene zijde heeft een vork (de gaffel) die u over het gewas kunt plaatsen, de andere zijde is puntig.

Camera besturing
We hebben bij HAK een eigen camerabesturingssysteem ontwikkeld. De combinatie van een HD camera met een side-shift in de fronthef of driepunthef maken schoffelen mogelijk tot op de centimeter nauwkeurig.  Ook de schoffelsnelheid kan omhoog. Een 2e man is niet nodig en er kan nauwkeuriger en langer doorgeschoffeld worden omdat de chauffeur aanzienlijk minder belast wordt tijdens het schoffelen. Meer >

Aanaardhulpstuk
Door gebruik te maken van het HAK aanaardhulpstuk kan in één werkgang geschoffeld en aangeaard worden. Het aanaardhulpstuk wordt gemonteerd aan de schoffelsteel en is in diepte en breedte verstelbaar, zodat deze onder alle omstandigheden in staat is de juiste hoeveelheid grond op de juiste plaats te krijgen, zonder vol te lopen of te stropen. HAK levert het aanaardhulpstuk in diverse uitvoeringen en afmetingen.

Loofbeschermers
De loofbeschermer kan op diverse maten schoffelbalken gemonteerd worden, voorkomt gewasbeschadiging en gaat het stropen en opbreken van grond tegen. De schijven zijn voorzien van dubbele gesloten lagers en eenvoudig te verstellen in breedte, schuinte, diepte en lengte.

Korstenbreker
HAK heeft al in 1970 de eerste korstenbreker ontwikkeld. Uiteraard hebben wij deze voortdurend verbeterd tot het degelijke product wat het nu is. Met de korstenbrekers van HAK breekt u moeiteloos door de door weersomstandigheden hard geworden toplaag van de grond. Hierdoor krijgt het gewas kans om goed te ontkiemen. Dat is erg belangrijk door de steeds strenger wordende eisen van de eindverbruiker van uw gewas. De werkdruk is veerbelast en traploos regelbaar door middel van een gewicht. De rol en het scharnierpunt zijn voorzien van lagers met afdichting.

Rijeneg
HAK rijeneggen woelen de grond bij de wortel van het onkruid om nadat deze zijn afgesneden door een HAK schoffelmes. Onkruid zal hierdoor snel uitdrogen. Ook klein kiemend onkruid wordt geroerd, waardoor deze vertraagt in de groei. Met de HAK rijeneg kan ook kiemend onkruid op de rug bestreden worden. De rijeneg is voorzien van in breedte verstelbare tanden en de druk is regelbaar middels een stelgewicht. HAK levert de rijeneggen in meerdere uitvoeringen en bevestigingen, afhankelijk van toepassing en rijafstand.

Rijeneg met torsiewiedtanden
HAK rijeneggen is ook leverbaar met torsiewiedtandjes. Deze zijn geschikt voor gebruik in lichte grondsoorten.

Schoffelbreedteverstelling HAK Withonomic
De breedteverstelling is gemakkelijk en zonder gereedschap verstelbaar. De linker-en rechterzijde zijn onafhankelijk van elkaar te verstellen. De messen blijven te allen tijde parallel aan elkaar. De breedteverstelling is bruikbaar in rijen van 30 tot 75 centimeter en heeft een stelbereik van 12 cm schoffelbreedte. De breedte is eenvoudig af te lezen op de schaalverdeling. Het systeem is spelingsvrij en werkt daardoor zeer nauwkeurig.

Steunzwenkwiel
Het HAK steunzwenkwiel houdt uw schoffelmachine stabiel op de juiste werkhoogte. Het wiel is in hoogte verstelbaar door middel van het verplaatsen van de scharnierringen. Het wiel 400×100 is gemonteerd in een stevige vork. De bevestigingsbalk kan op diverse afmetingen schoffelframes gemonteerd worden.

Steunwiel verstelbaar
Dit steunwiel is voorzien van spindelverstelling om eenvoudig en snel de hoogte van het frame aan te passen. Handig indien u alle schoffelelementen meer bodemdruk wilt geven. De spindels zijn voorzien van maatverdeling, welke de vrije hoogte onder de balk weergeven. De blokkeerbout is met de hand te bedienen en zorgt er tevens voor dat de hoogteverstelling spelingvrij is tijdens gebruik. De wielmaat is 4.80.

Stuurschijf 60SG
Door gebruik te maken van stuurschijven wordt de machine stabiel en volgt nauwkeurig. Stuurfouten worden hierdoor niet direct door de machine overgenomen. Ook bij hellende percelen zal de machine de rijen nauwkeurig volgen. De schijven en het scharnierpunt zijn voorzien van lagers met afdichtingen. De schijf verstelbaar en veerbeveiligd zodat deze scharniert wanneer er stenen in een perceel aanwezig zijn. Machines van 3 meter kunnen uitgevoerd worden met één schijf, bredere machines of in geval van sterk hellende percelen kan een tweede schijf toegevoegd worden voor meer stabiliteit.

Torsiewieder V2
De door HAK ontwikkelde torsiewieder is bijzonder geschikt voor het verwijderen van onkruid in de gewasrij. Wanneer het gewas nog klein is, kunnen de tanden wat verder uit elkaar gezet worden. Hierdoor zal de grond in de rij opgebroken worden waardoor klein onkruid bestreden wordt. Wanneer het gewas groter en sterker is, kunnen de tanden verder naar elkaar toe gezet worden. De tanden werken dan licht aanaardend. Door de rijsnelheid en de weerstand in de grond zullen de tanden voldoende wijken om gewasschade te voorkomen en onkruid te ontwortelen. De HAK torsiewieder kenmerkt zich door de twee verstelbare tanden, zodat in één werkgang het optimale resultaat behaald kan worden. HAK kan ook extra tanden leveren voor een nog intensievere bewerking. De torsiewieder is leverbaar in diverse uitvoeringen.

Vingerwieder
De door HAK ontwikkelde vingerwieder is bijzonder geschikt voor het verwijderen van onkruid in de gewasrij. In veel gewassen toepasbaar. Wanneer het gewas nog klein is, kunnen de vingers wat verder uit elkaar gezet worden. Hierdoor zal de grond in de rij opgebroken worden waardoor klein onkruid betreden wordt. Wanneer het gewas groter en sterker is kunnen de vingers verder naar elkaar gezet worden. Door de rijsnelheid en zal het ontwortelde onkruid uit de gewasrij geworpen worden. Wanneer er ook HAK torsiewieders gemonteerd zijn is het van belang dat deze voor de vingerwieder geplaatst zijn. De torsiewieder werkt aanaardend en de vingerwieder afaardend. In het bijzonder bij een vingerwieder met torsiewieder wordt in één werkgang het optimale resultaat behaald.

Al deze werktuigen en hulpstukken bestelt u snel en makkelijk via onze WEBSHOP